Skandinaavinen sisustustyyli

Skandinaavinen sisustustyyli on pitänyt pintansa vuosien ajan. Se korvasi vuosikausia suomalaisten suosiman maalaisromanttisen sisustustyylin. Ihmiset halusivat yhtäkkiä modernia, pelkistettyä ja valoisaa sisustusta. Skandinaavinen tyyli levisi tämän jälkeen kansansuosioon. Sen peruselementtejä ovat valo, luonnonläheisyys ja neutraali värimaailma. Sisustuksessa käytetään paljon skandinaavista muotoilua. Skandinaavisen muotoilun käsite on tuttu jo 1950-luvulta, mutta etenkin ruotsalaisen Ikean levitessä pelkistetty ja koruton muotoilu alkoi löytyä yhä useamman pohjoismaalaisen kotoa. Suomalaisten suosituimmasta sisustustyylistä löytyy useita perusasioita.

Skandinaavinen sisustus luottaa helppohoitoisiin ja moderneihin materiaaleihin. Käytetyt materiaalit ovat luonnonläheisiä, kuten villa ja pellava. Huonekaluissa ja kodissa luonnonelementit saavat vapaasti näkyä. Puiset huonekalut ja puulattiat ovat tyylille hyvin tyypillisiä esimerkkejä. Väriskaala on luonnollinen, etenkin valkoista käytetään paljon. Valkoisella ja vaaleilla väreillä pyritään tuomaan valoisuutta kotiin ilahduttamaan myös talven pimeinä kuukausina. Luonnonvalosta pyritään hyötymään mahdollisimman paljon isojen ikkunoiden välityksellä. Luonnonvaloa voidaan täydentää lämpimällä valaistuksella sekä kynttilöillä pimeinä aikoina.

Etsi rohkeasti inspiraatiota

Ennen kodin sisustamista kuvia ja hyviä vinkkejä on saatavilla laajasti. Internet on pullollaan blogeja sisustuksen ystäville, joista voi etsiä inspiraatiota muutokseen. Skandinaavisesti sisustetussa kodissa tuntuu ja näyttää ilmavalta. Ilmavan sisustuksen salaisuus on vähäinen määrä huonekaluja sekä koristeita. Koristeet ja kodin taide ovat hyvin pelkistettyjä ja selkeitä. Tyyli suosii laadukkaita huonekaluja ja sisustuselementtejä, jotka kestävät aikaa. Etenkin keittiöissä käytetään paljon valkoista väriä sekä vahvoja luonnonmateriaaleja kuten marmori, kivi ja lasi. Käytetyt materiaalit ovat myös helppohoitoisia. Kodin yleiseen värimaailmaan voi lisätä myös mustaa ja harmaata sekä pastellisävyjä oman halunsa mukaan. Skandikodissa saa näkyä myös persoonallisuus, joka on loistavaa.

Skandinaavinen sisustus tuo ensimmäiseksi mieleen puhtauden ja raikkauden. Etenkin valkoiset ja vaaleat tekstiilivalinnat tuovat kotiin valoisuutta. Mielestäni kotona täytyy yleisesti käyttää mahdollisimman luonnonläheisiä värejä kuten beige, vaaleansininen ja vaaleanvihreä. Väreillä kodista muodostuu paikka jossa mieli lepää. Skandinaavinen sisustustyyli sopiikin mielettömän hyvin suomalaisten metsäläiseen sielunkuvaan. Suomalaisten tavoin tyyli on kestänyt aikaa ja kehittyy muun maailman mukana, ollen kuitenkin uskollinen omalle itselleen.

Skandinaavisen muotoilun edustajat ja trendit

Monissa kodeissa näkee uuden ja vanhan sekoitusta. Suomalaista pelkistettyä designia edustavat etenkin Alvar Aallon suunnittelemat huonekalut, Arabian astiat ja Marimekon kankaat. Näitä käytetään useassa kodissa erilaisina variaatioina. Arabian ja Marimekon tuotannot lisääntyvät edelleen joka vuosi, jolloin niiden seuraaminen riittää pitämään kodin trendikkäänä. Suomalaisille tärkeitä aiheita on kankaisiin ja tekstiileihin onnistunut vangitsemaan myös Vallila. Vallilan kaupunki- ja metsäaiheisia tekstiilejä näkyy paljon kauppojen hyllyillä.

Tulevaisuuden sisustustrendit sisältävät paljon eri sisustustyylien sekoituksia, joka on mielestäni todella jännittävää ja virkistävää. 70-luvun moniväristä tyyliä voi sekoittaa vaikkapa 20-luvun art decon kanssa. Tämä tuo kivan vivahteen pelkistetyn valkoiselle skandinaaviselle pohjalle. Myös erilaiset etniset kuosit ja materiaalit tulevat lisäämään suosiostaan. Suomalaisten suosimien luonnonläheisten materiaalien rinnalle tulee nousemaan nahka ja sametti, kuinka ylellistä. Sisustuksen uudet suuntaukset ovat aina tervetulleita!