Kodikas sisustaminen tekee kodista houkuttelevan

Sisustamisesta voidaan olla montaa mieltä. Viihtyisä koti, trendikäs koti tai kodikas koti voivat tarkoittaa eri asioita useille. Koti on kuitenkin tärkeä osa ihmisen elämää. Se on linna ja turvasatama, jonne paeta ulkomaailman stressiä, kylmyyttä ja pimeyttä. Kodissa täytyy tuntea itsensä rentoutuneeksi ja tuntua yksinkertaisesti hyvältä. Mitkä asiat tekevät kodista kotoisan? Kodissa täytyy ensinnäkin näyttää siltä, että siellä asutaan. Asumisen jäljet ja henkilökohtaisten esineiden esilläolo luovat kotiin rennon ilmapiirin.

Kodikasta sisustusta etsiessä ei siis kannata ensimmäiseksi rynnätä kauppaan ostamaan sisustuslehtiä, sillä niissä näkyvät kodit ovat hyvin pelkistettyjä ja kolkkoja. Jokaisen tulisi sisustaa kotinsa henkilökohtaisen tyylinsä mukaisesti, kuitenkin täyttämättä sitä liikaa tavaroilla tai huonekaluilla. Kotona saa näkyä elämän kerrokset ja muistot sekoituksena uutta ja vanhaa. Kodikkuuden tunnetta lisää, kun saa käpertyä mukavan sohvan nurkkaan mummolta perityn viltin sisään tai asettaa kukat äidiltä perittyyn vanhaan, mutta tunnesyistä arvokkaaseen vaasiin.

Kodikkuus syntyy kodin hengestä

Kodikkuuteen voi vaikuttaa jo ostovaiheessa. Asuntojen osto ja myynti Suomessa on suuri markkina-ala, joten kotia ostaessa kannattaa miettiä kodin potentiaalia. Uutta kotia sisustaessa kodissa pitää olla henki, tunnelma tai ilmapiiri. Vanhojen rakennusten omalaatuinen historia saa vapaasti näkyä ja siihen voi lisätä moderneja ratkaisuja. Valaistuksella, etenkin lämpimän keltaisella valolla, voi korostaa kodin ominaisuuksia kuten puu- tai tiiliseiniä. Kodikkaat asunnot eivät myöskään ole kliinisen valkoisia vaan niistä löytyy värikkyyttä.

Sisutuksessa saa ja pitää olla rohkea. Lattioissa ja seinissä saa näkyä oman käden jäljet. Itsetehdyt maalaukset, matot tai kierrätetyt esineet muuttavat ilmapiirin kutsuvaksi. Nyt on myös aika ottaa esiin vanhat perintöesineet ja antaa niiden rohkeasti näkyä: lautaset voi ripustaa seinille ja vaaseista sekä kupeista muodostaa asetelmia. Erikoiset esineet joilla on tarina, ovat hyviä keskustelunaiheita kavereiden seurassa. Ne muistuttavat läsnäolollaan myös hyvistä hetkistä elämässä ja luovat hyvän olon tunnetta.

Hyggeilevässä kodissa rentoudutaan

Tanskalaiset ovat esitelleet maailmalle hyggeilyn. Hyggeily liitetään erityisesti pimeään ajankohtaan ja jouluun. Sen mukaan kotona otetaan rennosti ja nautitaan olosta unohtaen stressit ja kiireet. Hyggeillessä tietoisesti luodaan lämmintä hyvän olon tunnetta itselle ja muille. Se on tunne enemmänkin kuin tekemisen ketju. Hyggen voi siis tuntea päästessään istahtamaan sunnuntaina valmiiksi aseteltuun aamiaispöytään tai tavatessa kavereita lempipaikassa. Käsitteen taka-ajatus onkin paluu aikoihin, jolloin elämä oli vähemmän stressaavaa ja yksinkertaisempaa.

Koti voidaan valmistella valmiiksi hyggen löytämistä varten. Tanskalaisten mukaan kotona pitää polttaa paljon kynttilöitä, sillä kynttilöiden valo on pehmeää ja lämmintä. Sohvalle voi kerätä kaikki pehmeät tyynyt, lämpimät peitot ja niihin kääriytyneenä istua alas seuraamaan lempiohjelmaa tai lukemaan lempikirjaa. Hyggen jakamiseksi kavereita tai perheenjäseniä voidaan kutsua spontaanisti kylään, syödä ja juoda yhdessä sekä vain nauttia yhdessäolosta. Hyggeilyn tarkoituksena on vain nauttia elämän pienistä iloista ja löytää onnellisuus tätä kautta.