Asuntojen ostaminen ja myyminen Suomessa

Harvassa maassa asuntojen ostaminen ja myyminen käyvät yhtä helposti kuin Suomessa. Ostajan ei juuri tarvitse läpikäydä byrokratiaa, kun taas myyjä voi helposti ja näppärästi laittaa kämppänsä myyntiin kiinteistövälittäjän valtuuttamana. Lisäksi ensiasunnon ostajia tuetaan muun muassa varainsiirtoveron välttämisellä, joten omistusasumiseen kannustetaan myös valtion tasolta. Oman mausteensa soppaan tuovat asuntosijoittajat, jotka haluavat maksimoida varallisuutensa vuokraamalla hyvään hintaan ostamiaan asuntojaan tai remontoimalla ja myymällä ne eteenpäin. Tämän artikkelin tarkoituksena onkin kertoa, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, oletpa sitten ostamassa tai myymässä asuntoa.

Jokaisella kiinteistömarkkinoilla toimivalla henkilöllä tulee olla kattava käsitys markkinoista ennen päätösten tekemistä. Riippumatta siitä, oletko myymässä vai ostamassa, on sanomalehtien asuntopalstojen lukeminen ensimmäinen askel kohti onnistunutta kauppaa. Uusimpia ilmoituksia katsellessa saa käsityksen, mikä on kyseisen alueen hintataso ja millaiset asunnot liikkuvat nopeasti. Näin ei tule tarjottua asuntokaupoille lähdettyä ylihintaa ja mahdolliset alihinnoitellut kohteet erottuvat edukseen. Sama sääntö pätee myös myyjään, sillä hän voi markkinatiedon perusteella osata pyytää houkuttelevaa hintaa sekä päästä asunnostaan eroon juuri hänelle sopivaan aikaan.

Huomioitavia seikkoja asuntoa ostaessa

Suomen kiinteistövälitysmarkkinat noudattavat lähes poikkeuksetta samaa kaavaa. Lehti-ilmoitusten tutkimuksen jälkeen on aika laittaa teoria käytäntöön eli siirtyä katsomaan kämppiä asuntonäyttöihin. Ne ovat hyvin epämuodollisia tapahtumia, joissa kiinteistövälittäjä esittelee joko yksityisnäytöllä yhdelle asiakkaalle tai julkisella näytöllä suuremmalle porukalle kyseisen kohteen. Osallistujille annetaan myyntiesite, jossa tulevat tärkeät tiedot asunnosta sekä taloyhtiöstä tai kiinteistöstä esille. Näytöllä voi esittää kysymyksiä tai tutustua kohteeseen tarkemmin, jotta saa omalle päätöksenteolleen kattavasti tukea. Tunnelmaa ei voi aistia kuvista, vaan sen havaitsee ainoastaan paikan päällä.

Kun sopiva asunto on nähty ja haluat jättää tarjouksen, sinun tulee tehdä se kirjallisesti. Voit luonnollisesti esittää sen myös suullisesti, mutta useimmissa tapauksissa hyväksytään ainoastaan kirjallinen versio. Mikäli tarjoat kohteesta alle markkinahinnan, on hyvä valmistautua henkisesti, että tarjouksen hyväksyminen tai hylkääminen saattaa kestää. Ostaja luonnollisesti haluaa kämpästään mahdollisimman hyvän hinnan ja siksi odottaa korkeampaa tarjousta. Tässä piilee asuntokaupan riski – alihintainen tarjous voi osoittautua todelliseksi helmeksi, mikäli se menee läpi, mutta muussa tapauksessa voi jäädä harmittamaan, jos toinen vie asunnon nenän edestä.

Tärkeitä asioita myyjän muistettavaksi

Asuntoja myydessä visuaalinen ulkoasu on erittäin tärkeässä roolissa. Kukaan ei halua muuttaa pimeään tai ankean näköiseen kotiin, joten jos huoneistosi ei ole valoisa ja avara, tulee sisustuksen ulkonäköön panostaa. Jo pienillä asioilla saa aikaiseksi suuren muutoksen, jonka myös potentiaaliset ostajat huomaavat. Tämän asian takia onkin todella tärkeää laittaa oikeille paikoille esimerkiksi kynttilöitä, design-maljakoita – sekä kaikkein tärkeimpänä putsata nurkat ylimääräisestä romusta. Mikäli vastaavat tekijät tuntuvat haastavilta, voi ulkopuolisen ammattilaisen palkkaaminen olla paikallaan. Myös jotkut kiinteistövälitysyritykset tarjoavat apua.

Myyjän on tärkeää myös ajatella omaa etuaan ja kilpailuttaa huolella kiinteistöfirmojen välityspalkkiot. Mikäli kyseessä on yksiö Helsingin keskustassa, voi hän päästä todella pienillä palkkioilla – muussa tapauksessa komissiot voivat pyöriä jopa 4 prosentin tuntumassa. Vaikka määrä voi kuulostaa vähäiseltä, on se etenkin suuremmista summista puhuttaessa merkittävä – kiinteistövälittäjän palkkio voi nousta jopa viisinumeroisiin lukuihin. Tämän asian takia onkin hyvin tärkeää varmistaa, että valitsee edullisen välitysfirman sekä välittäjän, joka osaa myös nyhtää potentiaalisilta ostajilta sinua miellyttäviä tarjouksia.