Haaveena asunnon osto Helsingistä

Tässä blogisarjassa käymme läpi asunnon ostoa Helsingistä ja millaisia kysymyksiä siihen liittyy. Moni unelmoi omasta asunnosta Helsingissä, mutta miksi? Tähän on olemassa monia hyviä syitä. Ensiksi, Helsinki on Suomen pääkaupunki ja sieltä löytyy maan monipuolisimmat opiskelu- ja työmahdollisuudet sekä kattavimmat palvelut. Toiseksi, Helsingistä on hyvät yhteydet muualle Suomeen ja maailmalle mikäli matkustaminen on tärkeää. Ja kolmanneksi, Helsingissä on parempi tarjonta asunnoista kuin missään muualla Suomessa. Käymme läpi asunnon ostamisen eri puolia.

Asuntojen hintataso on Helsingissä muuta maata korkeampi. Siksi moni Helsingissä työskentelevä asuukin jossain muualla, esimerkiksi Vantaalla tai jopa Lahdessa. On kuitenkin mahdollista, että jossain vaiheessa hinnat nousevat niin korkeiksi, että asuntojen hintojen on pakko kääntyä laskuun. Myös Helsingissä asuinalueiden välillä voi olla huomattavasti suurempia eroja kuin muualla Suomessa, eli halvimmat asunnot saattavat sijaita varsin levottomilla alueilla. Moni asuu ja työskenteleekin mieluummin pääkaupunkiseudun ulkopuolella, koska jos asunnot maksavat Helsingissä noin kaksi kertaa enemmän kuin muualla Suomessa, niin harvoin samasta työstä saa Helsingissä tuplapalkkaa.

Millaisia asuntoja Helsingistä voi löytää

Helsingissä, niin kuin missä tahansa suurkaupungissa, on monenlaisia asuntoja. On uusia ja vanhoja, suuria ja pieniä. Etenkin uusimmat talot edustavat usein suomalaista tyyliä; ne ovat pääasiassa valkoisia ja niihin sopii pelkistetty skandinaavinen sisustustyyli. Sen sijaan vanhemmat talot voivat olla esim. vanhoja omakotitaloja tai esim. 1900-jugendkerrostalossa sijaitsevia huoneistoja, jotka ovat usein varsin kalliita. Monilta osin Helsingissä sijaitsevat asunnot, erityisesti sodanjälkeiset kerrostalot, eivät paljon eroa muiden suurten suomalaiskaupunkien asuntotarjonnasta.

Helsingissä on paljon pieniä huoneistoja, esimerkiksi yksiöitä. Nämä menevät helposti kaupaksi, koska moni yksinelävä suomalainen kuitenkin asuu mielellään yksin, eikä esimerkiksi jaa asuntoaan ystävien kanssa. Joistakin Helsingin asunnoista on merinäköala, mikä usein nostaa hintaa. Monet meren lähellä sijaitsevat asuinalueet, kuten Lauttasaari, ovatkin erittäin kalliita. Helsingissä, kuten muuallakin Suomessa, uudet asunnot ovat usein kalliita. Helsingissä tosin aiemmin mainitut vanhemmat jugendtalotkin ovat myös varsin hintavia. Erityisesti keskustan ulkopuolella ihmisillä on myös runsaasti omakoti- tai rivitaloja.

Asunnon osto käytännössä ja ulkomaalaisen asunnon osto Suomessa

Moni ostaa asunnon välitysfirman kautta. Kulut menevät kuitenkin myyjän, ei ostajan maksettavaksi. Asunto on myös mahdollista ostaa suoraan myyjältä, jolloin olisi hyvä tuntea asunnon myyntiin liittyvät asiat. On tärkeää perehtyä asunnon kuntoon hyvin. Mikäli oma asiantuntemus ei riitä tai joitakin kysymyksiä jää esimerkiksi kosteudesta, voi olla järkevää tilata kuntotarkastus. Mikäli kyseessä on kerrostalo, on myös tärkeää selvittää millainen taloyhtiön taloudellinen tila on ja onko suuria remontteja tulossa. Esimerkiksi putkiremontti on usein erittäin suuri ja kallis remontti.

Suomessa kiinteistönosto on ulkomaalaiselle varsin vaivatonta. Asunnon voi ostaa vapaasti, mikäli vain rahoitus on kunnossa. Ulkomaalaisen kanssa tehtävään kiinteistökauppaan sovelletaan samaa lakia kuin suomalaisten kanssa tehtävään kiinteistökauppaan. Monet ulkomaalaiset ovatkin kiinnostuneita Suomen asuntomarkkinoista, esimerkiksi venäläiset ovat ostaneet paljon asuntoja Suomesta. Venäläisille Suomi on kiinnostava kohde, koska se on varsin lähellä Pietaria ja Moskovaakin, ja monilla venäläisillä on erilaisia suhteita Suomeen. Ulkomaalaisten asunnon osto on täysin normaalia, ja suomalaisillakin on paljon kiinteistöomistuksia ulkomailla.