Väriä ja rohkeutta – sisustustrendit vuonna 2018

Sisustuksen tyylisuunnat eivät vaihdu äkkiseltään, vaan rakentuvat ajan saatossa ja saavat mukaan erilaisia vivahteita. Valkoisen värin aikakausi on pikkuhiljaa taittumassa runsaiksi ja intensiivisiksi väreiksi sekä rohkeiksi muodoiksi. Erilaiset vihreän sävyt, vastavärit sekä tummat ja näyttävät yksityiskohdat värittävät tulevaisuuden sisustusta. Voimakkaat materiaalit, kuten sametti ja nahka, näkyvät huonekaluissa. Skandinaavista tyyliä maustetaan nyt persoonallisilla yksityiskohdilla. Tulevissa trendeissä on runsaasti vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivat ideat, joilla maustaa omaa kotia.

Materiaalit vuonna 2018

Sametti on trendien aallonharjalla ratsastava verhoilumateriaali. Se on tehnyt voimakkaan paluun 70-luvulta ja sillä päällystetään rohkeasti myös suuria elementtejä, kuten sohvia. Sametin sävyt on päivitetty 2010-luvulle ja sisustustuotteissa näkyy paljon pastellin sävyjä.

Nahka on sametin lisäksi päivittynyt tähän päivään etenkin ruskeana. Erityisesti tietty konjakin värinen sävy vaalean ja mustan sijaan on suosiossa.

Puun käyttö. Suomalaisessa sisustuksessa puu on ollut tärkeä elementti. Nyt kuitenkin vaalean koivun tilalle tulee tummaa, voimakkaan sävyistä materiaalia. Puuta voi raakamateriaalina myös käsitellä haluamallaan tavalla – hioa, petsata tai laveerata haluamallaan värillä.

Tulevaisuuden värimaailma

Sademetsän eri vivahteet. Vihreiden käyttö sisustuksessa jatkaa nousujohteista suosiotaan. Maanläheisten sävyjen rinnalle tulee trooppisen vihreän nyansseja sekä tummia värisävyjä.
Ruskean kautta luonnollisuuteen taipuvat värimaailmat ovat nosteessa. Beigen ja hiekan sävyillä maalataan nyt seiniä ja sohvissa vaalean harmaa väistyy ruskean tieltä.

Vastavärit, kuten petrolinsininen ja sinapinkeltainen tai vihreä ja vaaleanpunainen. Vastakkaisia värejä käyttämällä saa mukavaa kontrastia ja persoonallisuutta sisustukseen. Näitä värejä ei tarvitse viljellä ylenpalttisesti, mutta pieninä ripauksina ne tuovat piristystä kotiin.

Punaisen eri sävyt sekä tumma violetti. Vuoden 2018 väriksi valittiin punasavea muistuttava terrakotta. Lisäksi toisiinsa sointuvat vivahteet, kuten oranssiin taittava puna, koralli, puuterimainen nude sekä kirkkaan punainen ovat nyt trendivärejä. Tummaa lilaa taas voi yhdistää suomalaisille tuttuun mustavalkoiseen sisustukseen.

Mustaa ja ripaus valkoista. Mustaa on näkynyt jo rakennuksien julkisivuissa ja väri on saavuttanut myös keittiöt, joissa sen käyttö on hyvin trendikästä. Sysimustaa voi pehmentää valkoisella ja esimerkiksi tapeteissa on nähtävissä vesiväritekniikalla värjättyjä mustavalkeita taideteoksia.

Persoonallisuus ja autenttisuus

Asunnoista halutaan tehdä nyt oman näköisiä. Vuonna 2018 koti näyttää rennolta ja omintakeiselta sekä liika viimeistely on pannassa. Olohuone on nyt elohuone ja se kuvastaa kodissa asuvaa perhettä. Eriparisuus ja viimeistelemättömyys ovat nyt sallittua ja tähän peilautuu myös vastavärien käyttö sisustuksessa. Rosoisuus saa näkyä ja massakulttuurin aika on ohi. Omaa persoonallisuuttaan voi peilata esimerkiksi rakentamalla pelihuone kotiin. Tilan voi sisustaa trendikkäästi massiivipuupöydällä ja nahkatuoleilla. Mielenkiintoiset yksityiskohdat, kuten julisteet ja pelivälineet, luovat henkilökohtaisen vaikutelman.

Kontrastia tekstiileillä ja kuoseilla

Skandinaavisen pelkistetyn sisustuksen vastakohtana toimivat runsaat ja rohkeat tapetit sekä värien kontrastit. Tämän lisäksi istuinryhmät kasvattavat taas kokoa ja ne verhoillaan samettisesti ja korostetaan kirjavasti. Matot saavat olla näyttäviä, kunhan ne sävyttävät ympärillä olevaan värimaailmaan. Voimakkaat kasvi- ja eläinkuosit tapetissa tehostavat näyttävästi yksivärisiä seiniä. Mikäli ylenpalttinen värikirjo ei tunnu omalta, löytyy runsaita kuvioita myös mustavalkoisena. Vuoden 2018 sisustustrendeistä löytyy jokaiselle omia ideoita. Omaan intuitioon luottamalla ja rohkeasti kokeilemalla löytyy itselle sopiva kokonaisuus.